Tuesday, December 14, 2004

Nasi Butter


DSCN3497
BAHAN
Beras (4 pot)
Susu tepung (1pot)

BAHAN TUMISAN
Bawang besar (1 labu)
Bawang putih (3 ulas)
Bawang merah (5 ulas)
Halia (1 inci)

BAHAN HARUMAN
Bunga lawang (3 kelopak)
Bunga cengkih (3 batang)
Buah pelaga (3 biji)
Kulit kayu manis (1”)
Daun pandan (3 helai)

BAHAN HIASAN
Jagung (fresh)
Karot (disagat)
Kacang peas
Kismis


LAIN-LAIN
Butter Fernleaf (4 camca)
Garam

CARA
Mesin BAHAN TUMISAN.
Gaul BAHAN HARUMAN bersama BAHAN TUMISAN.
Panas & cairkan butter.
Tumis BAHAN TUMISAN bersama BAHAN HARUMAN.
Masukkan garam secukup rasa.
Selepas naik wangi (kekuningan), masukkan beras, jagung, karot, susu, & air
Selepas nasi hampir masak, masukkan kacang peas dan kismis.

TIPS
Sukatan air - 1 pot beras : 1.5 air
Gunakan susu Nespray untuk menambah keenakan nasi butter


0 Comments:

Post a Comment

<< Home