Thursday, January 25, 2007

Bihun Sup



Bihun Sup

ChEQ tak tau pasaipa orang tanya kat ChEQ : "awat bihun sup utara color kuning???" ChEQ terkedu sat pasai setahu ChEQ tak semua bihun sup Utara warna kuning. Seingat ChEQ bihun sup kantin sekolah ChEQ saja (yg semangkuk 3 kupang or 5 kupang? dah tak ingat) color kuning. Tapi ChEQ tak makan pun bihun sup tu pasai ChEQ tak berkenan warna kuning tu. Okay, pasai ChEQ tak berapa berkenan dgn bihun sup color kuning, hari nie ChEQ nak share resepi bihun sup Utara tanpa color.

Sup:
Tumis bawang merah+bawang putih+halia. Masukkan stock tulang dan daging. Tambah carrot. Dah empuk masukkan celery dan garam serta sup bunjut (atau bancuhan serbuk sup). Kalau nak rasa style Sup Siam - ketuk2 cabai melaka dan perah air limau nipis.

Sambal Merah (sambal nie wajib kena ada. if not, tak kick meh!):
Tumis bawang besaq dan cabai kering(kisar @ giling @ mesin). Dah garing tambah sos cili pedas dan sos cili manis. Tambah air sedikit dan gula+garam. Masak sampai sambal tu pekat.

Bihun:
Rendam semalaman. Peh tu celur.

Garnish dgn bawang goreng dan daun sup + coriander.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home