Thursday, February 01, 2007

Karipap Daging

Karipap daging is among my fav kuih. For me, this is the kuih yg mengenyangkan - tak makan nasi sehari pun tak pa. Tapi kenalah letak daging banyak2x bukan 1kilometer baru jumpa daging. Tak syiok la. If mak buat karipap, she'll cook the inti daging with potato and big onion with black pepper. She never used keledek and rempah curry. That's y I really suka her karipap. Sekali buat 100 biji!!! Penat kelim karipap dicover dgn kenikmatan makan karipap. Kumbaya! Biasanya kalau ada leftover inti, mak akan buat pulak Capati Inti dan kalau dia malas, she'll buat Kuih Cara Berlauk. Susah nak dapat karipap inti daging lada hitam nie except kalau di Penang, bolelah dibeli di Taman Tun Sardon - sebiji 5 kupang. Ntah2x dah naik harga...Kalau di Lufbra nie, kenalah belajaq buat sendiri...uhuk.uhuk.uhuk.

Inilah inti karipap daging lada hitam. Boleh digunakan untuk CAPATI INTI, KUIH CARA BERLAUK, dan KROKET.


Buat doh kecil2x supaya senang nak rolling with pasta machine.


Tak semestinya buat bulat, 4segi pun bole...


Bentuk karipap selepas dikelim manual.


Karipap selepas digoreng.



Full recipe...
Bahan untuk inti
Ubi kentang 200g - potong kiub
Bawang basar 200g - potong kiub
Daging 200g - Potong kiub
Rempah biji 1 camca - pound
Jintan manis 1/2 sudu - pound
Lada hitam 1 sudu - pound
Bawang merah 5 ulas - pound
Bawang putih 3 ulas - pound
Serbuk kunyit - hujung sudu (f(x) - supaya inti berwarna kekuningan )
Minyak 2 camca
Garam+Gula

Metod
1. Tumis bawang merah, bawang putih, lada hitam, jintan manis, dan rempah biji.
2. Masukkan daging dan sedikit air. Masak sampai daging empuk.
3. Masukkan ubi kentang. Masak sampai empuk.
4. Last sekali, masukkan bawang besar, garam dan gula.
5. Masak sampai air kering.

Bahan untuk kulit
Tepung gandum 300g (tepung gandum ALDI bersih dan sedap dibuat masakan)
Telur 1 biji
Marjerin/butter 1 camca
Air sejuk secawan
Garam

Metod
1. Gaul butter dg tepung.
2. Pukul telur dan campur dgn adunan tepung+butter
3. Masukkan air sejuk (suhu peti ais) sedikit demi sedikit dalam adunan dan sedikit garam. Sambil2x tu gaul. Dah jadi pejal, stop masukkan air.
4. Uli sampai jadi DOH. Simpan dalam tupperware atau bekas tertutup dalam peti ais selama 30mins. Jadi doh lebih keras.
5. Dah 30mins, roll nipis2x dan buatlah apa2x bentuk yg anda suka. Masukkan inti dan kelim. Goreng.

***Tips: penggunaan air sejuk untuk dapatkan kulit karipap yg crispy
****Credits: This recipe is from my mom.

4 Comments:

Anonymous niza said...

hahaha tangan sapa yg tekap kulit karipap tue? tunjuk skill aaah. respecto lah kak, siap ada pasta mesin lagi.. lengkap semua. nigella made in malaysia nih :)

12:29 AM  
Blogger Fadra said...

niza,
itulah magic hand - my asst. chef. Pasai Abg Pais suka sangat makan karipap, kenalah tolong akak masak. Buat karipap nie leceh tul tapi nyam.nyam.nyam - enak!

2:24 AM  
Anonymous mag duru said...

yup..curry puf..my all time fav savoury...thanks for item...

5:09 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ugg boots
Ugg boots for sale
Ugg boots sale
Uggs on sale
Cheap ugg boots
Ugg boots
Ugg boots online for sale

11:38 PM  

Post a Comment

<< Home